top of page
היברידיות  (1).png

חינוך דיגיטלי: התחילו מלהסתכל במראה

אף אחד, מעולם, אף פעם לא לימד אותנו ההורים ואנשי ונשות החינוך, איך להתנהל במרחבים הדיגיטליים.

לימדו אותנו לכתוב ולקרוא, למדו אותנו חשיבה מתמטית וגם תלמידאות. 

בתי הספר היום מנסים להדביק את הפער, וההורים פועלים בשטח תוך כיבוי שריפות מתמיד, מלחמה על המסכים וחרדה ממה שמחכה לילדות והילדים שלנו שם. 

העולם הדיגיטלי, בין אם נרצה או לא, הוא חלק בלתי נפרד מחיינו. וילדים גדלים היום בסביבה שבה הם נחשפים למסכים מגיל צעיר, לפעמים צעיר מאוד (מחקרים ממליצים שלא לחשוף ילדים למסכים עד גיל שלוש לפחות).

 

חינוך דיגיטלי הוא תהליך של הכרת המרחבים הדיגיטליים ורכישת מיומנויות שימוש בהם באופן בטוח, אחראי ומועיל שגם ישפיע על הדרך בה נתנהג בעתיד.
 

3 סיבות מרכזיות- למה חינוך דיגיטלי הוא כל כך חשוב? 

 * הכנה לעתיד-  העולם משתנה במהירות, והמיומנויות הדיגיטליות הפכו לחלק בלתי נפרד מהצלחה בחיים האישיים והמקצועיים. חינוך דיגיטלי מסייע לילדים לרכוש את המיומנויות הדרושות להם כדי להצליח בעולם הדיגיטלי.

 * בטחון- החרדה שלנו לא באה סתם, העולם הדיגיטלי יכול להיות גם מסוכן, וחשוב ללמד ילדים כיצד להתנהל בו באופן בטוח. חינוך דיגיטלי מסייע לילדים לזהות סיכונים, ולהתמודד איתם וגם נותן להם את הכלים לפנות אלינו כשהם לא בטוחים או שנחצה גבול.

 * יצירתיות והזדמנויות בלתי נגמרות- העולם הדיגיטלי מציע מגוון רחב של אפשרויות ליצירה וביטוי עצמי. כבר היום אנחנו רואים נערות ונערים שפתחו עסקים בזכות המרחבים, וכל אחד יודע את כמות הידע והלמידה שהמרחבים האלו מציעים לנו. 

לפני הילדים כדאי שנסתכל על עצמנו

חיקוי היא שיטת הלימוד הכי טובה של הילדים שלנו, וכדי להיות דוגמה טובה עבורם, חשוב שגם המבוגרים יתנהלו במרחבים הדיגיטליים באופן אחראי ומועיל.
 
איך נעשה מודלינג טוב?

 * הקפידו על שימוש בטוח-  השתמשו בשמות משתמש וסיסמא חזקים, אל תשתפו מידע אישי עם אנשים זרים, וזהרו מתוכן מזיק. ואם בטעות נפלתם לעוקץ, תשתפו את הילדים בכך. זה יפתח את האפשרות שלהם גם לשתף במקרים כאלו בעתיד, ויעזור להם ללמוד מהטעויות שעשיתם. 

 * הגבילו את השימוש במסכים-  הרבה הורים רואים חשיבות במדידת שעות המסך, אבל הגבלת השימוש היא לא רק השעות אלא גם את התוכן שמותר או אסור. לפני שמאפשרים לילדים להתחבר למחשב או לטלפון נייד, חשבו מה הגבולות שלכם ומה תואם גיל. האם אתם מסכימים לכל סוגי התוכן או האפליקציות? בררו על מסנני תכנים (ליוטיוב יש אפליקציה שמותאמת רק לילדים ואפשר גם להשתמש באפליקציות כמו Family link שמאפשרות לחסום תוכן, לקבל התראה על מילים מסוימות ועוד). 

 * השתמשו בטכנולוגיה ללמידה וליצירה- השתמשו בטכנולוגיה כדי ללמוד דברים חדשים, להתחבר עם אנשים אחרים, ולבטא את עצמכם בצורה יצירתית והפכו את תהליך הלמידה לזמן משפחתי שפותח גם לילדים את האפשרויות ללמוד ולהתפתח.

 * השתמשו בשפה מכבדת המנעו מהפצת פייק ניוז ושיימינג-  חשבו לרגע על קבוצת הוואטסאפ של בית הספר או הגן. איך אתם מתנהלים בה? עכשיו חשבו שהילד שלכם צופה בכם, האם הייתם מתנהלים באותו האופן? לא כל דבר מתאים בקבוצה, וחשוב מאוד לשמש את הקשר הבינאישי. יש דברים שלא כדאי לכתוב בוואטסאפ או לצלם בטלפון מחשש שיעברו הלאה. כל אלו התנהגויות שחשוב שננהג בהן וגם נעביר אותן הלאה. 

 * למדו את התחום- יש ברשת אין ספור הרצאות בנושא, על הסיכונים ועל החשיבות של חינוך דיגיטלי. תוכלו גם למצוא נוסחים שונים להסכם שעושים עם הילדים לפני קבלת טלפון נייד.

 * דעו שאתם יכולים גם ללמוד מהם -  הילדים שלנו שולטים במרחבים האלו הרבה יותר מאיתנו, ויכולים ללמד אותנו הרבה מאוד על השימוש, על חידושים, טרנדים ועל התייעלות דרך מרחבים אלו. 

 

גיבוש תפיסה חינוכית בנושא חינוך דיגיטלי הוא תהליך חשוב עבור הורים המעוניינים לתמוך בחינוך הדיגיטלי של ילדיהם. התפיסה החינוכית שלכם תשפיע ותייצר הבדל בדרך שהילדים שלכם ינהגו, בשיח שתקיימו בבית על הנושא תגדיר את היעדים שלכם בחינוך הדיגיטלי של ילדיכם, ואת הדרכים בהן תבחרו להשיגם.

WhatsApp Image 2023-03-26 at 09.50.25 - צוות היברידיות.jpg

ליאור רותם גורדון ולי-אור סלע
 ה”היברידיות”- תפיסה קהילתית בארגונים.
מייסדות הארגון, עוסקות מזה כ- 20 שנה בייעוץ, אסטרטגיה, ליווי, הנחיה, והכשרה של קהילות בארגונים.
bottom of page