ב- 2.4, מצוין יום המודעות הבינלאומי לאוטיזם. זהו יום שבו אני חוגגת כל שנה את ההשתלבות של אוטיסטים בהייטק, ויש תמיד מה לחגוג. השנה אני חוגגת "בר מצווה" לליווי אנשים עם מוגבלויות בדרכם לקריירה בהייטק וטכנולוגיה, רבים מהם על הרצף האוטיסטי. יש לי פינה חמה בלב לאנשים המוכשרים שלא קל להם להשתלב בעולם "הרגיל" ויחד עם זאת, עם תיווך מתאים, מצליחים מאד בתעשייה.
איש ה-QA הטוב ביותר שהעסקתי היה אביעד. הייתה לו יכולת יוצאת דופן לא לוותר ולמצוא בגים שאחרים בכלל לא הבחינו בהם.
יש אנשים שליוויתי בתחילת דרכם ומאז אני רק עוקבת בלינקדאין אחרי התקדמותם בקריירה – לאחר צליחת השלב הראשון הם "כמו כולם" ולא צריכים שום עזרה.
יש כאלה שסיימו לימודים ולא הצליחו להשתלב בעבודה הראשונה. החברות פעלו נכון והתאמצו לשלב, אבל האתגרים שהעובדים מתמודדים איתם לא אפשרו להגיע לתפוקה סבירה אחרי תקופת קליטה ארוכה מהרגיל.
ויש כאלה שעובדים כבר שנים בחברה, מביאים ערך בתחומים מסוימים ומורכב לנהל אותם בתחומים
אחרים. הליווי שלהם ושל המנהלים שלהם נמשך תקופות ארוכות באינטנסיביות משתנה.
מהניסיון הארוך מאד שלי – המוטו שהכי חשוב לזכור הוא – "שונה, לא פחות". גברים ונשים שמאובחנים עם אוטיזם בתפקוד גבוה – כאלה שסיימו לימודים אקדמאים, שיכולים להשתלב בהייטק, הם מוכשרים ויחד עם זאת יכולים להיות מאד מבלבלים.
הם "כמעט" כמו כולם, אבל הם לא. כשהם מאד מתאמצים להיות כמו כולם זה גובה מהם מחיר כבד.
כשנבין את השונות ונזכור אותה, גם בימים שנדמה שהיא נעלמה, כולנו נצליח יותר – החברות והעובדים.
אחרי הרבה מאד שנים של ניסיון, אני יודעת שלא לחינם אוטיזם מכונה "הרצף האוטיסטי". השונות בין האנשים מאד גדולה. יחד עם זאת, בהכללה, אלה הדברים שכדאי להיות מודעים אליהם:
-
המאפיין העיקרי של אוטיזם הוא מגבלות תקשורת – קשה להם להבין את הסביבה וקשה לסביבה להבין אותם. הם חושבים אחרת ומפרשים דברים אחרת, לרוב באופן הרבה יותר פשוט ומילולי. עקיצות? התבדחויות? סאב-טקסט? מסרים עמומים? הרבה דרגות חופש להחלטות? כל אלה הם מקור לאי הבנות גדולות והרבה פעמים מביאים לפגיעה גדולה באנשים. מסרים ברורים ומדויקים מסייעים מאד להצליח. כשתתרגלו לצורת התקשורת הזו תתפלאו כמה זה מסייע לכולם - לכל האחרות והאחרים, הנוירוטיפיקלים 😊
-
רובם מתמודדים גם עם חרדות – התפקוד בעולם הרגיל שאינו מותאם אליהם מאד לא פשוט עבורם. התחושה היא שרוב הזמן "אני לא מבין עד הסוף", ו"מה אתם ואתן מצפים ממני", ו"אתם כנראה לא מבינים אותי" מייצרת, בצדק, חרדות. כמעסיקים אנחנו יכולים לסייע ע"י סביבת עבודה סבלנית, בהקפדה על מתן פידבקים ברורים והרבה מאד חיזוקים – גם על דברים מובנים מאליהם. מה שמובן מאליו לנו לא בהכרח מובן מאליו להם ופידבקים מאיתנו מסייעים מאד בהבנת המצב.
-
קושי בהתמודדות עם שינויים – כשכבר יש הבנה של המצב – הכל יותר קל. שינויים טורפים את כל הקלפים מחדש ומחייבים התמודדות משמעותית. התמודדות טובה יותר עם שינויים היא כשיש הכנה מראש, והם לא מפתיעים אותם.
-
מיקוד והבנה של פרטים וקושי בלהבין את התמונה הגדולה. זה מקשה על הבנת ה"למה?" - למה אנחנו עושים משהו? מה המטרה הגדולה? זה מקשה גם על פירוק משימות גדולות למשימות קטנות יותר. תהיו מודעים ותסייעו להם בזה, זו השקעה לא גדולה שרווח ענק בצידה.
-
רגישויות יתר – לרעש, למגע, לאור. המרחב האישי שלהם מאד חשוב, לכן שיח פתוח ומודעות יכולים לסייע מאד בהפחתת מקרים לא נעימים.
-
אוטיסטים אוהבים חברה? רובם כן, אבל הם צריכים את זה במינונים אחרים. רבים מהם ימנעו מאינטראקציות חברתיות כי הם משקיעים כל כך הרבה אנרגיה באינטראקציות המחויבות בסביבת העבודה שהם מנסים להימנע מכל מה שהוא לא הכרחי ולנוח.
-
זקוקים ליותר הפוגות – ההתמודדות האינסופית גובה אנרגיה רבה. תהיו סלחניים לגבי פסקי זמן שהם לוקחים לעצמם בין משימות. הדבר ממש חיוני לפני או אחרי משימות שכוללות אינטראקציות רבות כגון שיחה עם מנהלים ועובדים אחרים, פגישות צוות, פגישות רבות משתתפים, כשהיה קושי גדול בתקשורת עם מישהו והם התאמצו להסביר את עצמם - הם צריכים להטעין את הסוללות.
גם השנה, אנשים מוכשרים עם אוטיזם נקלטו להייטק והתחילו קריירה בתחום, שמרו על מקומות העבודה שלהם והתקדמו. זו תמיד סיבה גדולה לחגיגה ולאופטימיות.
אני מאמינה שהמאמצים לגוון את התעשייה בכלל ולהעסיק עובדים אוטיסטים בפרט יימשכו. זה עדיין לא פשוט אבל זה נהיה יותר ויותר מובן מאליו ככל שיותר חברות מתנסות בזה, עם כל הצלחה.
את היום הזה אני מציינת בתודה לכל מי שמקדם את הנושא: למי ששם לב לעובדים האוטיסטים שלו, שייצר להם סביבת עבודה כמה שיותר יציבה והקפיד גם על אינטראקציות שיקטינו את הבדידות. ולכל מי שממשיך לכלול העסקה של אוטיסטים ושל עובדים עם מוגבלויות בכלל בעשייה שלו - זה חשוב עסקית וחברתית.
רוצים להתייעץ בנושא? מוזמנים לפנות לאביטל - avital@yanovsky.net, 054-4454576
אביטל ינובסקי היא מומחית לגיוון בהייטק וטכנולוגיה ובעלת חברה העוסקת בייעוץ לחברות וארגונים בתחום ובליווי אנשים מוכשרים עם אתגרים, חסמים, מגבלות ומוגבלויות בהשתלבות בעבודה מקצועית בהייטק וטכנולוגיה.